Back to Top

Kosthold og ernæring

"God mat trenger ikke være dyr!" - VeganMisjonen.

Hva du ønsker å spise er opp til deg selv! Eller er det det? I dagens medier er det daglig råd som forteller deg hva du bør spise og ikke spise. En dag er poteter sundt, den neste er det lavkarbo. Hvilke av rådene i media skal du følge? Er det best å spise økologisk mat, unngår du da sprøytemidler og kreft? Er det kjemikalier i miljøet som er hovedårsaken til kreft, eller er helsen din forutbestemt av genene? Er det karbohydrater som gjør deg feit eller ligger løsningen i å spise mer protein, eller er det fettinntaket du må passe mest på? Hva med mettet fett og transfett, er disse de farligste? Er det fett som gir høyt kolesterol eller er det noe annet? Er vitamintilskudd nødvendig? Hva med fisk, er det bra? Må du spise kjøtt og fisk for å få i deg nok protein, eller innholder grønnsakter også tilstrekkelig protein?

Føler du deg usikker, da er du ikke alene!?

Med den informasjonen som kommer fra media er det ikke rart at folk flest føler seg usikre. Ukentlig kommer det nye og motstridene meldinger om hva du bør spise og ikke spise. Det vil nok være overraskende for de fleste at den maten vi ser på som god ernæring ikke er det. Store studier av ny og gammel dato viser at vårt vestlige kosthold ikke er spesielt egnet som god ernæring for mennesker [1].

Den enkle løsningen er å spise variert plantebasert kost uten animalsk protein (dyreprotein). Da sikrer du at kroppen får det den trenger av næring og du unngår mange av de vestlige livstilssykdommene mange sliter med [1,2].

Spis variert og mest mulig hel plantebasert mat!

Det viktigste er å spise variert plantebasert mat bestående av mye rotfrukter, grønnsaker, belgfrukter, naturris, grov pasta, linser, bønner, korn, nøtter og frø. Spis så grove og ubearbeided matvarer som mulig, unngå i størst mulig grad bearbeidet mat som sukker, oljer, fint brød, frityrstekte poteter og tilsatt salt osv. Med et plantebasert kosthold vil du slippe å gå sulten og kroppens vekt vil etter en tid regulere seg til din ideelle vekt uten at du sulter for å oppnå dette.

Mangler

For å unngå vitaminmangel bør alle som spiser et plantebasert kosthold ta tilskudd av Vitamin B12. For oss som bor i de skandinaviske landene, hvor solen står lavt på himmelen i store deler av året, må vi også passe på enten, å få kunstig sol i form av UVB-lys, eller ta tilskudd av Vitamin D. En enkel blodprøve hos din fastlege vil kunne avsløre om du har noen form for mangler.

Trenger du hjelp?

Vi kan hjelpe med innkjøp av mat og planlegging av måltider. Vi viser deg de sunne alternativen og lager uke og månedsmeny som du kan bruke til innkjøp og matlaging. Se også våre matoppskrifter i sidemenyen. Det finnes i tillegg et uttall av websider som har mange gode oppskrifter på sunn og næringsrik mat, se våre lenker.

Hvis du sliter med å få et godt kosthold for deg og din familie i en travel hverdag, og ønsker å gjøre noe med det, kan du kontakte oss og vi hjelper deg i gang.

 

 

 

Pland-Based Nutrition Certificate

  1. Kinastudien, T. Colin Campbell, PHD & Tomas M. Campbell II. 2013.
  2. Prevent and Reverse Heart Disease, Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. 2007.
  3. Dr. Neal Barnard's Program For Reversing Diabetes, The Scientifically Proven System For Reversing Diabetes Without Drugs. 2017, 2008, 2006.
  4. http://nutritionfacts.org/